Startersgolf in stagnerende zorgmarkt

Ontslagen zorgwerknemers beginnen massaal als eenpitter. Dit meldt het ING Economisch Bureau in de Update Gezondheidszorg. Als gevolg van grote stelselherzieningen neemt de dynamiek in de zorg sterk toe. Het aantal opheffingen van zorgorganisaties lag...

Ontslagen zorgwerknemers beginnen massaal als eenpitter. Dit meldt het ING Economisch Bureau in de Update Gezondheidszorg.

Als gevolg van grote stelselherzieningen neemt de dynamiek in de zorg sterk toe. Het aantal opheffingen van zorgorganisaties lag in 2013 anderhalf keer zo hoog als in 2012. Tegelijkertijd is het aantal startende zelfstandige zorgaanbieders bijna verdubbeld met in totaal meer dan 15.000 nieuwe toetreders. De laatste groep bestaat vooral uit eenpitters die na ontslag voor zichzelf zijn begonnen. Dit verklaart de paradox van een startersgolf in een stagnerende markt. De groei is in aantallen het sterkst bij de paramedische praktijken en overige eerstelijns aanbieders. Procentueel gezien is de toename het sterkst in de thuiszorg en maatschappelijke dienstverlening aan ouderen en gehandicapten.