BEAUFORT, is alles van waarde weerloos?

Vzw Kunst de organisatie achter de lopende kunsttriënnale kondigt in bovenstaand doodsbericht het einde van Beaufort aan zee aan. Bizar. Maar ook onbegrijpelijk… Beaufort tentoonstellingen staan al sinds 2003, iedere drie jaar hoog op mijn “te-bezoeken-lijst”.

Beaufort aan zee, met al die kunstwerken in de publieke ruimte. Op het strand, in de duinen, in kerken, op pleinen en de boulevard….Zo’n gouden toeristenformule laat je toch niet verdwijnen? Als Hollander heb ik geen idee wie er bij jullie in België nu precies over gaat. Maar het lijkt mij dat het Vlaams parlement, de kust-gemeenten of een provincie, van mijn part de toerismebranche, iemand daar bij jullie kan hier toch wel iets op bedenken?

Mijn suggesties:

  • Verhoog de toeristenbelasting met €0,01.
  • Ga tol heffen op respectievelijk de Kust-, Elizabeth, Koninklijke, Albert I of Nieuwpoort baan of laan.
  • Ga bij grensovergang Hazeldonk die handige Beaufort wandelgids verkopen. Doe er een gimmick bij en reken €2,50 extra op de normale verkoopprijs.
  • Doe ditzelfde aan de Franse grens…
  • Verstop nog meer veel kunstwerken op lastig te vinden lokaties langs de kust en maak deze lokaties tegen extra betaling toegankelijk via betaalde apps op smartphones. Want zelfs met de wandelgids is het mij tot nu toe iedere editie, niet gelukt alle lokaties te vinden 😉

Maar ja, zelf hebben jullie in België (hopelijk) vast betere ideeën…

Afijn, kenners (en liefhebbers) lezen de kroniek-van-een-aangekondigde-dood. Hierin geeft de organisatie (erg veel) uitleg over deze recente ontwikkeling. Zelf ga ik deze zomer zeker opnieuw de route langs. Maar wellicht moet ik deze nazomer (als dit werkelijk de laatste Beaufort is), nog een keer naar de Belgische kust. Maar dan om de slotbijeenkomst van Beaufort te fotograferen en zo mijn reeks af te sluiten…